Bedrijfskleding: Nut en noodzaak

Een bedrijf dat de risico’s heeft geïnventariseerd zal al snel beseffen wat de noodzaak en het belang van goede bedrijfskleding op het werk is. Werknemers in de bouw of op de werkvloer zijn het niet altijd met u eens over het nut van goede beschermende kleding. Vaak vinden ze de bedrijfskleding niet mooi, onhandig of zelfs lastig. Toch is het dragen van bedrijfskleding erg belangrijk. De werknemer heeft maar één lichaam en moet daar zuinig mee omgaan. Voor de werkgever is het ook belangrijk hij de verantwoording heeft voor zijn werknemers én omdat het (tijdelijk) uitvallen van een werknemer ook economische gevolgen heeft voor de werkgever. Het uitvallen van een collega heeft ook gevolgen voor de andere werknemers, omdat zij tijdens diens afwezigheid de taken moeten waarnemen. Bedrijfskleding is dus een noodzaak voor het hele bedrijf!

Gebruiksgemak en comfort zijn de twee belangrijkste punten waar de werkgever en de werknemer op moeten letten bij het aanschaffen van de bedrijfskleding. Als de kleding niet lekker zit of hindert bij het uitoefenen van het beroep dan zullen de werknemers sneller geneigd zijn de voorschriften te negeren.

Voorkomen is beter dan genezen:

Het dragen van bedrijfskleding is bedoeld om de veiligheid en de gezondheid van de werknemer te beschermen. Dit kan uiteraard op heel veel verschillende manieren gerealiseerd worden. Van een brandvrije jas voor o.a. lassers, werkschoenen met stalen neuzen in de bouw tot wegwerp overalls in de chemische sector of een beschermende overall voor automonteurs of hoveniers.

  • Bedrijfskleding is in verschillende categorieën in te delen:
  • Bedrijfskleding tegen mechanische gevaren (bijvoorbeeld machines)
  • Beschermende kleding tegen het klimaat (winterjassen , regenkleding)
  • Beschermende kleding tegen thermisch gevaar (brandvertragende kleding maar ook jassen voor in de koelcel)
  • Beschermende kleding tegen chemicaliën (schadelijke zuren of basen, oplosmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen)
  • Bedrijfskleding die de zichtbaarheid van de drager vergroot (kleding voor werkwerkers of reflecterende regenkleding)