Op een warme zomerdag is er niks beters dan het gemakt van een afstandsbediening waarmee u de warme lucht kunt veranderen in koude lucht, dit is precies wat een airco doet! In dit artikel meer over het kopen van een airconditioning.

Wat voor een airconditioning moet ik kopen?

Een airconditioning kopen doet u waarschijnlijk niet elke dag, hieronder vind u een aantal verschillende airco systemen.

Split-systeem:

Dit type airconditioner bevat een compressoreenheid die buiten is geïnstalleerd en één of meer binnenlucht uitlaten. Ze worden meestal gebruikt om een of meerdere kamers, of een open gebied, van maximaal 60 vierkante meter te koelen.

Inverter technologie:

Bij een conventionele airconditioning is de compressor aan of uit te schakelen. Inverters of omvormers kunnen de compressor snelheid variëren en houden op de vooraf ingestelde temperatuur binnen een nauwe marge. Ze zijn over het algemeen efficiënter en zorgen ervoor dat er minder energie verbruikt word.

Alleen koelen of ook verwarmen (Reverse cycle):

Reverse-cycle modellen kosten niet veel meer dan wat modellen kosten met uitsluitend een koelfunctie en deze kunnen worden gebruikt voor verwarming in de winter. Terwijl de aankoop en installatie kosten hoger kunnen zijn, zijn reverse-cyclus airconditioners eigenlijk een van de goedkoopste en meest effectieve vormen van verwarming voor grote ruimtes.

Plaatsing van de airconditioning

De meeste split-systemen zijn muur modellen, hier is de binnenunit hoog aan de muur gemonteerd zodat de luchtstroom gemakkelijk door de kamer kan blazen. U kunt ook kiezen voor vloer gemonteerde modellen, hier is de binnenunit ook aan de muur bevestigd, maar dan langs de vloer. Cassette modellen hebben de binnenunit gemonteerd in het plafond. Een aantal modellen kan dan wel in het plafond of op de vloer gemonteerd worden.

Installatie en onderhoud

Een goede installatie en onderhoud van een airconditioningssysteem is zeer belangrijk voor levensduur van het systeem. Hier nog wat tips om te onthouden:

De meeste airco bedrijven bieden leverings- en te installatie pakketten, en slechts enkele allen installatie. De installatie moet worden uitgevoerd door een erkend airconditioning bedrijf.

Koele lucht is zwaarder dan warme lucht. Dus voor een optimale koeling dient de luchtuitlaat zo dicht mogelijk bij het plafond geïnstalleerd te worden met de lamellen horizontaal of naar boven gericht. Voor het verwarmen wijzen de lamellen naar beneden.